sâmbătă, 9 mai 2015

Frumos parfumata Elena - Recenzie Parfums MDCI La Belle Helene - Review






In cazul brand-urilor de nisa de talia acestei case, Parfums MDCI Paris, fragrantele au o evoulutie surprinzatoare. In functie de sezon, de starea de spirit, ele pot fi percepute in mod diferit. In consecinta topul preferintelor se schimba destul de des. Mi-am comandat un set de mostre de pe site-ul oficial al casei, iar La Belle Helene, se regaseste in top trei parfumuri MDCI, dupa Promesse de l'Aube si Le Rivage des Syrtes. Si cu toate acestea, dintre toate parfumurile casei MDCI „La Belle Helene” se bucura de prima alegere pentru o recenzie. Ma pregatisem initial sa vorbesc despre Le Rivage des Syrtes, iar pentru asta am inceput in vara anului trecut sa citesc volumul „Taramul Syrtelor” de Julien Gracq, dupa care spun unii ca s-ar fi inspirat Patricia de Nikolai in realizarea acestuia.
Povestea sta un pic altfel, pentru Initial parfumurile au fost lansate pe piata cu nume de coduri, ulterior domnul Claude Marchal oferindu-le un nume evocator. As spune un nume si o imagine evocatoare. Pe site-ul casei cu pricina, la sectiunea 'nasuri', fiecare parfum se bucura de o descriere si o imagine pe care echipa MDCI o considera evocatoare pentru parfumul expus. Intr-un viitor mai mult sau putin indepartat veti face cunostinta si cu Le Rivage des Syrtes.
Sa revenim la Belle Helene, un parfum ce evoca rafinament si eleganta, dulceata cumpatata si caldura. 
Un acord dulce, de miez si coaja de para coapta, inca fierbinte din pricina razelor de soare ce au dezmierdat-o, acompaniat de un miros usor intepator de aldehide, ca de cognac iti bucura simtul olfactiv de la prima pulverizare. Te intampina imediat un echilibru fin intre notele gurmande de para si cele mieroase si pudrate ale frunzei de tei.  Acordul e rotunjit de notele usor acrisoare si fructate ale mandarinelor. Totul evoca o atmosfera insorita, torida pe alocuri, in care galbenul rosiatic al perelor si al florilor de tei se impletesc cu cele oranj ale mandarinelor. Este un gurmand bland ce se aseaza cuminte pe pielea celeia care indrazneste sa-l primeasca.   Ceva vegheaza intregul acord gurmand si-l impiedica sa devina unul greu de purtat. Cred ca identific strajerul in aldehide, ce tempereaza notele gurmande cu acordul sau cerat, floral-verzui, ajutat la randul sau de notele pudrate ale irisului. Notele cremoase sunt sustinute in continuare de floarea de osmanthus, cu acorduri de piersica si caise.
Sfarsitul calatoriei olfactive este realizat in compania notelor de santal si ambra. Se naste astfel un parfum fructat gurmand abstract, cald si cuminte, care stie sa provoace si te face sa te apropii de cea care il poarta.
O sursa de inspiratie in crearea acestui parfum o constituie desertul frantuzesc cu pere: Poire Belle-Helene, insa pastreaza din acesta doar para cu dulceata ei fina si racoritoare.
Parfumul evoca in permanenta un contrast intre dulceata desertului frantuzesc cu pere si raceala unei statui de marmura, asemenea celor create de sculptorul baroc Antonio Canova.
O eleganta dulce ce evoca parfumurile orientale, rafinament, bogatie si caldura,  « bucuria de trai », sunt cateva dintre atributele ce caracterizeaza parfumul. De altfel toate parfumurile casei MDCI poarta pecetea luxului şi a rafinamentului vazute din perspective diferite.
Parfums MDCI reprezinta „opera de arta” a ceea ce inseamna un mecena contemporan al „nasurilor”, pe nume Claude Marchall. Acesta alege sa colaboreze cu artisti ai lumii fragrantelor, carora le acorda libertate deplina in realizarea capodoperelor olfactive. Timpul si costul ingredientelor nu reprezinta o constrangere insa, evident ca acest lucru se reflecta si in costul parfumului. Pentru Claude Marchall si echipa sa parfumul inseamna „arta si nu industrie, o sursa de placere, mandrie si frumusete, si nu comoditate”.
Renasterea ca si curent artistic, ca si perioada de inflorire si maxima dezvoltare a artelor a reprezentat o sursa de inspiratie in conturarea profilului casei Parfums MDCI Paris.  Mai exact, pentru Claude inspiratia s-a nascut in timpul vizitelor in Galeria Apolo de la Muzeul Louvru, in Florenta la Muzeul Uffizzi, in Camera Comorii din Viena, din admiratia vaselor de aur, cristal sau piatra ale antichitatii grecesti si romane aflate in colectia Familiei Medici, a Cardinalului Mazzarin sau din cea a Regelui Soare, Louis al XIV-lea, de la Versailles.
Pentru Constantin Bancusi soclul facea parte integranta din opera de arta, definitivand lucrarea si conferindu-i ideea de unitate. Parfums MDCI include parfumul intr-o opera de arta, intr-un flacon ce infatiseaza o coloana dorica a antichitatii grecesti. Exista trei variante de flacon. Cea clasica sa spunem, in care flaconul intruchipeaza o coloana dorica a antichitatii grecesti, varianta in care aceasta coloana este incununata de un bust in varianta feminina sau masculina, ce amintesc de lucrarile in marmura ale antichitatii romane, sau varianta din cristal de Limoges, in care regasim si coloana si bustul.
Astfel, echipa MDCI reinterpreteaza acest gust pentru rafinament si lux, pentru proportie si puritate, frumusete si complexitate atat la nivel olfactiv cat si la nivel vizual.  

Creator: Bertrand Duchaufour
An: 2011
Casa: Parfums MDCI Paris
Site: parfumsmdci.free.fr
Familia olfactivă: Chypre Fruity leger, „transparent”.


Imaginea este preluata de pe site-ul http://www.fragrantica.ro